Românii au rămas uluiți când au văzut cât costă în piețe un kilogram de cireșe. Luna mai este considerată perioada în care apar primele cireșe românești. „Fructele vedetă” ale acestei luni au un preț extrem de mare. Nu toți românii își pot permite să se bucure de acest fruct delicios.
Reclama:
Cireșul este un pom fructifer din familia prunelor și a trandafirilor. Fructul este cunoscut de peste 8.000 de ani. Există multe soiuri ale acestei culturi. Fiecare dintre ele are propriile trăsături și caracteristici distinctive. Cireșele mari atrag imediat atenția clienților. Adulții și copiii deopotrivă visează să mănânce aceste fructe gustoase și sănătoase. Chiar dacă mulți români au așteptat cu nerăbdare apariția pe piață a fructelor, unii au trebuit să-și pună „pofta în cui” când au văzut prețul.
Cât costă un kilogram de cireșe? Din ce țară sunt acestea importate?
Tarabele din Sibiu au început să fie pline de cireșe. Chiar dacă prețul acestora este unul piperat, se găsesc români care le cumpără pentru a-și potoli pofta. Anul acesta, pentru a achiziționa un kilogram de cireșe ar trebui să scoateți din buzunar aproximativ 100 de lei.
Reclama:
Cu siguranță românii care sunt gata să achite acest preț pentru a se bucura de fructele sezonului se așteaptă ca acestea să fie naturale și 100% românești. Însă, acum în tarabe se pot găsi doar cireșe importante. Spania este țara din care aleg comercianții să le achiziționeze. Vânzătorii se declară mulțumiți de cum decurg vânzările.
„Le-am adus de marți după amiază. Au cumpărat pofticioșii. Am vândut până acum trei lădițe,” mărturisește un vânzător din Sibiu.
Chiar dacă cireșele au un preț extrem de mare, unii clienți nu au ezitat să plătească 100 de lei pentru a-și satisface poftele. Trebuie să știți că prețurile diferă în funcție de oraș sau piață.
Reclama:
Beneficiile pentru sănătate oferite de cireșe
Chiar dacă prețul cireșelor este unul mare, multe persoane aleg să cumpere fructele și datorită beneficiilor pentru sănătate oferite de acestea. Culoarea fructului variază de la galben pal până la burgundia intensă, aproape neagră. Saturația culorii este o măsură a concentrației de vitamine și minerale care pot fi găsite în acestea. Atunci când alegeți fructele de la tarabe trebuie să știți că cu cât culoarea este mai închisă, cu atât beneficiile sunt mai mari.
Cireșul dă fructe doar în câteva luni pe an. Din această cauză, românii au luat cu asalt piețele în căutarea fructelor delicioase. Efectele benefice ale cireșelor asupra organismului se datorează conținutului ridicat și varietății considerabile de oligoelemente conținute în boabe. Compoziția fructului este cu adevărat plăcută: puțin peste 10% zaharuri și câțiva acizi organici, restul fiind fibre, vitamine și minerale.
Reclama:
Vitamina A din cireșe ajută la reglarea metabolismului, favorizează buna funcționare cardiovasculară și are proprietăți antioxidante, adică previne îmbătrânirea. Cireșele sunt, de asemenea, bogate în vitaminele B, care sunt deosebit de bune pentru sistemul nervos. Ele au un efect pozitiv asupra procesului de hematopoieză și îmbunătățesc starea pielii, unghiilor și părului.
Românii sunt gata să achite acest preț pentru un kilogram de cireșe deoarece acestea conțin vitamina C. Aceasta întărește sistemul imunitar al organismului, este implicată în sinteza colagenului și detoxifică. În plus, acidul ascorbic are un efect pozitiv asupra secreției biliare și accelerează vindecarea rănilor.